چرا سر آرنج و زانویم تیره است؟
مشکل سیاهی زانو و سرآرنجهاست، مشکلی رایج است که بسیاری افراد به خصوص خانمها را آزار میدهد. در این مطلب سعی کردهایم از جنبههای مختلف این مشکل را بررسی کنیم، یعنی اول در مورد علل آن صحبت کنیم و بعد راهحل پزشکی و غیرپزشکی متفاوتی را برای بهبود این حالت ارائه دهیم. البته مسلم است که اگر به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید، راهحلهایی متناسب با نوع پوست شما ارائه خواهد داد.
سر زانوها و روی آرنجهایش اینقدر سیاه و چروکیده است که وقتی این نواحی را ببینید، احساس میکنید سالهاست آب نخورده و اصلا رنگ صابون را ندیده است.
خودش هم دل خوشی از این وضع ندارد، اما هیچ کاری از دستش ساخته نیست. یک بار از دوستانش شنیده بود اگر روی زانوها و آرنج هایش را سنگ پا بکشد، سفیدتر می شود. همین کار را هم انجام داد، اما فقط وضع بدتر شد!
وقتی حرف تیرگی سر زانوها و آرنج ها می شود، خیلی ها فکر می کنند این مشکل مخصوص خانم هاست و آقایان هیچ وقت دچار چنین دردسری نمی شوند. در حالی که متخصصان پوست و مو می گویند تیرگی پوست روی این مفاصل، زن و مرد نمی شناسد و به سن و سال هم ربطی ندارد، اما خانم ها نسبت به این موضوع حساس تر هستند و در نتیجه بیشتر هم به دنبال روش های درمانی می روند. برای همین هم به اشتباه تصور می شود فقط خانم ها درگیر این موضوع خواهند شد.
بنابراین تیرگی پوست در این نواحی ممکن است برای همه افراد پیش بیاید که البته علل مختلف و در نتیجه روش های درمانی متفاوتی هم دارد.
علل تیرگی پوست زانوها و آرنج ها
تیرگی پوست در نواحی آرنج ها، زانوها و قوزک پا می تواند به علل مختلفی اتفاق بیفتد و یکی از این دلایل که برای تمام افراد هم یکسان است، ضخیم تر بودن پوست در این نواحی است.
زیاد که روی زمین بنشینید، قوزک پای تان سیاه تر از قبل خواهد شد و وقتی چند ساعت دست تان را روی میز یا زمین تکیه دهید، آرنج تان هم همین وضع را پیدا خواهد کرد
به همین دلیل هم وقتی آرنج یا زانو در وضعیت خمیده قرار می گیرد که مفصلش کشیده شده، پوست کمرنگ تر به نظر می رسد. در نتیجه زمانی که آرنج باز است، به علت چروکیدگی و فشرده شدن پوست، تیره تر از حالت خمیده خواهد بود.
بر همین اساس، ضخیم تر شدن پوست در حالتی که زانو یا آرنج باز است، یکی از علل تیره تر بودن این نواحی است.
میزان رنگدانه هایی که در این قسمت ها ساخته می شود کمی بیشتر است و به همین دلیل هم تیره تر از سایر بخش ها به چشم می آید.
نکته دیگری که معمولا در مورد زانو و آرنج مطرح می شود و خیلی ها با آن روبه رو هستند، ساییدگی پوست این قسمت های بدن است.
پوست این نواحی در معرض تماس مداوم با لباس قرار دارد و علاوه بر این، کار و فعالیت برخی از افراد هم طوری است که این نواحی با زمین یا سطوح سخت در تماس خواهد بود.
در نتیجه چنین وضعی باعث می شود پوست بدن و بویژه طبقه شاخی پوست در این قسمت ها ضخیم تر شود.
با توجه به این که طبقه شاخی پوست، لایه سلول های مرده را تشکیل می دهد، ضخیم تر شدن آن باعث می شود پوست از نظر ظاهری تیره تر و حتی تا حدی کثیف تر از وضعیت معمول و طبیعی به چشم بیاید.
به عنوان مثال زیاد که روی زمین بنشینید، قوزک پای تان سیاه تر از قبل خواهد شد و وقتی چند ساعت دست تان را روی میز یا زمین تکیه دهید، آرنج تان هم همین وضع را پیدا خواهد کرد.
رنگ پوست هم مهم است
در کنار تمام مواردی که به آنها اشاره شد، رنگ پوست افراد هم در این زمینه نقش موثری دارد.
کسانی که پوست شان سبزه و تیره تر است، باید به این نکته دقت کنند که پوست قسمت هایی از بدن این افراد، تیره تر به نظر می رسد.
به همین دلیل هم به طور معمول، تیرگی های دور چشم یا اطراف دهان یا تیرگی پوست روی مفاصلی که گفته شد و حتی تیرگی پشت بند انگشتان در این افراد بیشتر نمایان می شود.
به طور خلاصه می توان گفت کسانی که از نظر رنگ بندی، پوست شان در گروه پوست های تیره قرار می گیرد، بیشتر با این تیرگی ها روبه رو خواهند بود.
بنابراین تیرگی پوست در مواردی جنبه نژادی و خانوادگی دارد، اما در تمام افراد، با هر رنگ پوست و از هر نژادی، ممکن است شاهد این وضع باشیم که البته شدت و ضعف آن هم به رنگ پوست خود فرد بستگی پیدا می کند.
چهار دلیل دیگر تیرگی آرنج و زانو
1- رعایت نکردن بهداشت
عدم رعایت بهداشت و تجمع سلولهای مرده در نواحی آرنج و زانو میتواند یکی از علل تیرگی پوست این ناحیه مخصوصا در کودکان باشد.
2- تماس زیاد با نور آفتاب
کسانی که تماس زیادی با نور آفتاب دارند و این نواحی در معرض نور آفتاب قرار بگیرد، بهدلیل تولید ملانین بیشتر، پوست ظاهری تیره بهخود میگیرد.
3- خشکی پوست
خشکی پوست باعث میشود که پوست استعداد بیشتری برای تیره شدن داشته باشد. پوست زانو و آرنج، غدد سباسه (چربی) کمتری نسبت به سایر قسمتهای بدن دارد، بنابراین بیشتر احتمال خشک شدن دارد.
4- بعضی بیماریها
سندرم آدیسون، سندرم تخمدان پلی کیستیک و تغییرات هورمونی که در بارداری رخ میدهد، از علل تیرگی پوست این نواحی از بدن است.